van dusseldorf naar. Havana
Blijf op de hoogte en volg aahwb
09 Augustus 2017 | Cuba, Havana
Woensdag 2 aug-vrijdag 4 aug
Woensdag 2 aug vertrekken AAWB einde middag naar Dusseldorf om nachtje gratis in t Hilton te overnachten ( lang leve het puntenspaar systeem ) . Hidde blijft nog even in Hilversum voor werk etc. en volgt ons volgende week.
Volgende ochtend op ons gemak naar de luchthaven, even zoeken naar de geboekte parkeerplaats op P3. Lekker op tijd deze geboekt en we staan zeer voordelig bijna voor de deur van de vertrekhal. Lekker makkelijk. Door alle controles gekomen , gelukkig niet zo n gekkenhuis als op Schiphol en de vlucht vertrekt op tijd. Het is circa 10 uur vliegen naar Havana . Bij air Berlin niet de luxe aan boord die we gewend zijn waren van Emirates de laatste jaren.. minder beenruimte, minder entertainment in het systeem.. maar we komen de tijd wel door, al denkt iedereen anders over het comfort...
In Havana behoorlijk lang gewacht op de bagage, dan nog in de rij voor de douane.. en nog heel lang in de rij om geld te wisselen in de lokale munteenheid CUC.. deze laatste speciaal voor de buitenlandse gasten en hiermee is alles ook stukken duurder dan voor de lokale bevolking. Zij betalen in CUP.. twee munteenheden hier. Gewaarschuwd door de filmpjes op internet en de uitzending van oplichters in het buitenland... Let op dat je met geld wisselen niet wordt opgelicht! Goed opgelet=niet opgelicht!
Netjes opgewacht door Angie van ons reisbureau Cumlaude travel. Met een busje worden we naar ons eerste verblijf gebracht, een casa Particular. Ofwel bij mensen die (een deel van) hun huis beschikbaar stellen voor toeristen. We worden vriendelijk ontvangen , 2 nette kamers met eigen douche en toilet. Ploffen even op bed neer en lopen daarna richting het oude centrum om een hapje te eten. We lopen hier 6 uur achter, dus wat betreft Nederlandse tijd zitten we ergens midden in de nacht te dineren in een leuk tentje met geweldige live muziek.
Om half tien lokale tijd vallen we wel om van de slaap en gaan naar bed.
Eerste indruk , fijne sfeer, bijzondere mensen, tof al die oude Amerikaanse auto s (en veel oude lada s) ... 50 jaar terug in de tijd....
VrijdAg 4 aug. Goed ontbijt. Alleen onze gastvrouw lijkt er niet meer zoveel zin in te hebben. Van de vriendelijkheid is weinig meer over. Haar gezicht staat op onweer en met zichtbare tegenzin krijgen we toch ontbijt. Lekker vers fruit en scrambled eggs en daarna worden we opgehaald door een chauffeur in een lekkere oude chevrolet. Hij brengt ons naar de andere kant van de stad waar we Alejandro ontmoeten. We gaan fietsen! Fietsen (mountainikes) zien er prima uit al gaat het schakelen niet al te soepel en vliegt er af en toe en ketting af en het lukte Anne zelfs om de ketting te breken .. Maar onze Alejandro wist t m wel te fixen,
Fantastisch tocht gemaakt van 4 uur door mooie woonwijken, door het bos, door de Hamel alley , een door een Salvador , een inmiddels bekende kunstenaar opgezette wijk met beschilderde gevels ! Echt een kunstwerk. Salvador zelf zit in een gekoelde kelder en ontvangt de toeristen als een ware 'godfather' ... natuurlijk met de bedoeling om wat van zijn huidige kunstwerken te verkopen. Leuk om de creatieve geest van deze unieke wijk te ontmoeten.
We fietsen langs het plein van de revolutie, de enorme begraafplaats en kunnen Alejandro alles vragen wat we willen en hij verteld ons veel over zijn land en hoe het is om hier te wonen. Dankzij het gratis onderwijs systeem is hij nu begonnen aan zijn derde studie. Intusssn is hij ook docent geworden.. docenten krijgen vrijstelling van dienstplicht , dus dat was de reden om te studeren.. maar waar hij nu zijn geld mee verdient is wel met de fietstochten. (Nadat hij jarenlang professioneel gamer is geweest, maar dan wel binnen de eigen creatief samengestelde Cubaanse netwerken, niet internationaal. Dat is niet mogelijk.
We leren o.a. dat de Cubanen een max aan aantal bezittingen mogen hebben... een huis (dat is inmiddels toegestaan) , of als je in Havana woont 2, 1 in de stad en 1 erbuiten, 1 auto, 1 ander voertuig bv een scooter of fiets en 1 graf!
Maar met meerdere bezittingen schrijf je die gewoon op naam van 1 van je kinderen. Zoals voor vele zaken moeten de Cubanen creatieve oplossingen bedenken en daar zijn ze goed in!
De fietstocht is een bijzondere belevenis, een aanrader om op die manier voor het eerst de stad te ontdekken. We hebben meteen heel veel gezien en heel veel verhalen gehoord.
We frissen ff snel op in de casa, de stemming van onze gastvrouw is er in de loop van de dag niet vrolijker op geworden.... we moeten verantwoorden waarom er twee piepkleine zwarte vlekjes op de handdoeken zitten ? Geen idee... misschien zaten die er al? Echt onaardig, maar goed, het zal er wel bijhoren, gastvrijheid is nog in ontwikkeling zeg maar... de witte handdoeken zijn nu omgeruild voor kleine gekleurde handdoeken.... zie j minder op
09 Augustus 2017 - 18:55
Otto:
Kun je ook nog. Weer wisselen in cup? Lijkt mij ook leuk om in hun munteenheid te betalen, dan zul je wel particulier moeten wisselen?